Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

 

Eindelijk doen we de naam van deze column eer aan; we zijn letterlijk onder de  pannen . Niet dat het dak al helemaal klaar is, want de zonnecollector moet er nog op. Maar dat is een relatief eenvoudig karwei voor techneuten. De rotste klus is voor de bouwvakkers: zij mogen vanaf de stellingen de onderkant van de overstekende delen betimmeren met trespa.

Nu het dak ligt en deze week het glas is gezet op de eerste en tweede verdieping, ziet het huis er van buiten al een heel stuk robuuster uit. Maar als we binnen stappen, verdwijnt dat gevoel weer meteen. Het is er leeg en iel, hoewel de afgelopen dagen de trap is geïnstalleerd. Ik had er een hard hoofd in dat door dat gat in het beton voldoende ruimte was om er een heus trapgat van te maken. Maar nu de trap zelf staat, valt het mee. Het blijft toch gek hoe de ogen de hersenen bedriegen. De hoek waarin de keuken moet komen, durf ik nauwelijks te bekijken. Voor het gevoel zo klein. Maar het is gezichtsbedrog, want telkens leert het tellen van de voetstappen weer dat de binnenmaten kloppen met de cijfers op de bouwtekening.

Wie toevallig eens heeft gekeken, zal het opvallen dat een dakgoot ontbreekt. Dat is schijn. Een goed geslaagd grapje van de architect; de goot is zodanig in het dak verwerkt dat ze één geheel zijn. Hetzelfde gebeurt met de regenpijpen. Bij veel nieuwe huizen is het net of de architect op het laatste moment er achter komt dat hij de regenpijpen is vergeten. Je ziet dan dat mooie huizen worden ontsierd door lelijke grijze pvc-buizen in zo mogelijk nog lelijker beugels. Zonde van het ontwerp. Dat soort fratsen zou verboden moeten worden. Bij Luminoso is dat anders. In het metselwerk is rekening gehouden met de regenpijpen, zodat die straks verdiept komen te liggen tussen de bakstenen. Strak, passend bij het ontwerp.

De regenpijpen lozen trouwens in een systeem dat al maanden onzichtbaar onder de grond is weggewerkt. Voor de garage ligt een grote ’opvangbak’ voor het grijs watercircuit. Het regenwater zal er worden opgevangen om er de toiletten mee door te spoelen en de tuin mee te besproeien. Dat systeem zou voor elk nieuw huis verplicht moeten worden gesteld. Het is te gek voor woorden dat duur drinkwater wordt gebruikt voor zaken waar regenwater meer dan voldoende voor is.

In grote delen van de wereld vechten mensen om drinkwater en wij gooien het met liters tegelijk door een pot om een plasje weg te spoelen. Goed om in het gemeenteblad van Goes te lezen dat de gemeente van plan is om het systeem ook in andere nieuwe woonwijken verplicht te stellen. Gemeenten met oog voor milieu zouden ook niet anders moeten willen. Ondanks grote woorden van bestuurders, gebeurt het helaas, ook in Zeeland, nog veel te weinig. Hopelijk dat Goes een voorbeeld kan stellen voor de andere gemeenten en het lef heeft de woorden om te zetten in daden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.