Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Het grote inrichten is begonnen. Maandenlang hebben we de tijd gehad om te treuzelen, maar zo langzamerhand moeten we knopen gaan doorhakken. Dat levert veel hoofdbrekens op. Het leuke en tegelijkertijd het moeilijke aan het bouwen van een nieuw huis is, dat je met niets begint en alles naar eigen smaak kunt inrichten. Eén geluk: we hebben allebei vrijwel dezelfde smaak, dus dat is het probleem niet. Maar niet kunnen kiezen is dat wel. Zeker als er nog slechts twee mogelijkheden zijn.

In september al begon de vloerenjacht. Goed beschouwd is de keuze minder ingewikkeld dan normaal. Want Luminoso is een energiezuinige woning en dat beperkt de keuze in wat we op de vloer kunnen leggen. Om alle systemen in het huis namelijk goed te kunnen benutten, mogen de vloeren niet te veel warmte vasthouden. Hout valt daarom af, dat geldt ook voor de meeste soorten vloerbedekking. Het beste is steen of linoleum. De keuze is gevallen op natuursteen. Hoe mooi sommige gebakken tegels ook zijn, ze kunnen niet tippen aan de levendigheid van graniet, leisteen of kwartsiet.

Maar met het kiezen van het materiaal begint het eigenlijk pas. Want of je nu hout, vloerbedekking of steen kiest, een vloer bepaalt de rest van de inrichting. Dat maakt juist deze keuze zo moeilijk, zeker omdat je een vloer er niet voor een jaar in legt. Wie kiest voor natuursteen, krijgt daar nog eens extra vragen bij: moet het steen gepolijst, geborsteld of gevlamd zijn? Om de keuze te kunnen maken, willen we er een grotere oppervlakte van kunnen zien. Dat is bij winkels lastig. Importeurs van natuursteen spelen daarop in en hebben eigen showrooms ingericht met tientallen vierkante meters vloeren.

We zijn een paar keer naar Utrecht en afgelopen week nog naar het Limburgse Echt gereden. Niet alleen voor advies, maar bovenal om de ogen goed de kost te geven. Al maanden staat vast dat we gaan kiezen tussen graniet of leisteen. Beide soorten vallen in onze smaak en zijn goed te combineren met de meubels die we hebben en de rest van de inrichting, waaronder de nieuwe keuken.

We hebben alle voor- en nadelen uitgebreid op een rij gezet. Graniet is levendiger, maar tegelijkertijd ook meer aanwezig. En het gepolijste oppervlak kan als een spiegel werken. Leisteen is rustiger, maar minder levendig en donkerder van kleur. Een donkere vloer maakt de kamer voor het gevoel kleiner dan die is, maar geeft de vrijheid om te spelen met kleuren in de inrichting. De knoop is bijna doorgehakt. Het wordt leisteen. Denken we nu.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.