Het is vrijdagmiddag als de verkoper van de Hyundai-dealer een mailtje stuurt: ,,Nog een nachtje slapen… wij staan er klaar voor.” In de bijlage zit een foto van onze keurig ingepakte Kona Electric. Het is dat we een afspraak hebben voor zaterdagochtend, anders waren we in staat om gelijk langs te rijden. Maar zaterdagochtend 10.00 uur is het dan eindelijk zover. Na maanden wachten kunnen we hem ophalen… onze Hyundai Kona Electric. Het begin van ons avontuur met elektrisch rijden.

Na het tekenen van papieren, de uitleg van de meest basale functies en de overhandiging van een bos bloemen kunnen we nauwelijks wachten: we willen weg. En snel. We doen de deuren dicht en mijn vrouw drukt op de start-knop. Een paar bliepjes. Ogenschijnlijk gebeurt er niets.
Maar na een druk op de D (drive) klinkt een futuristisch geluid: iets dat voetgangers moet waarschuwen dat er een stille-auto voorbij zoeft. Je kunt het uit-zetten, maar we vinden het wel lollig. Ze trapt het stroompedaal zachtjes in en vriendelijk rolt de auto van zijn plek. Rechts, links, nog eens rechts en de doorgaande weg op… niet te diep intrappen dat pedaal, want dan schiet de Kona werkelijk vooruit. Wow…. dit voelt even vreemd. Op de ruis van de all-season-banden na, horen we niets.

Knoppen, knoppen, knoppen

We rijden naar huis, pakken wat spullen, smeren een paar boterhammen voor onderweg en gaan op pad. Er zitten twee vuistdikke handleidingen bij de auto, maar we besluiten die later eens door te bladeren. Veel knoppen zijn snel gevonden. In die zin lijkt de Kona net een normale auto. Al zijn er wel heel veel knopjes… zowel op het stuur als op het dashboard. Het is een van de dingen die je als eerste opvalt.

Wat je ook opmerkt is dat er wel heeeeel veel informatie wordt getoond. Op het scherm achter het stuur, het multi-media-scherm en de head-up-display. Voor een deel dezelfde info, maar soms ook niet. Het maakt dat je even moet zoeken waar de meest nuttige informatie staat. Een kwestie van wennen, maar toch. Overweldigend is het woord dat misschien het meest past. Deze Kona barst uit zijn voegen van de functies en opties.

Auto rijdt uit zichzelf

Al snel hebben we het voor elkaar dat de Kona ‘ uit zichzelf rijdt’. Het scheelt echt niks. De auto houdt zichzelf keurig in het midden van de rijstrook, stuurt zelf, houdt afstand, remt af als dat nodig is en geeft ook weer zelf ‘gas’. Soepel. Geen paniekerige of onrustige manoeuvres. Nee, sterker, het gaat zo soepel dat je het stuur helemaal loslaat. En dat vindt de Kona ook niet goed, dus regelmatig mekkert tie dat je je handen aan het stuur moet houden. Terecht hoor, daar niet van. Wat een vernuft. Het maakt het rijden ineens heel veel relaxter.

Als de een rijdt, heeft de ander tijd om een en ander uit te vogelen. In no-time ligt de iPhone XS-max zichzelf draadloos op te laden, bonkt een trance-afspeellijst door de ‘weet-ik-hoeveel’ speakers en laat de subwoofer duidelijk van zich horen. Koude kont? No problem, druk op de knop en de volledig elektrische stoelen worden in drie standen verwarmd. Het voelt niet alleen luxe, het is luxe. Koude handen? Dan zet je de stuurverwarming toch aan. Ook een knop voor. We lachen ons rot.

Verbruik

Hoe langer we rijden, hoe meer er opvalt. Als een auto ons inhaalt, brandt er een oranje lichtje in de buitenspiegel. Dode-hoek detectie. Ah, wow, zit dat er ook op? Tja, er is nog maar een versie van de Kona te koop en dat is gelijk de meest uitgebreide. De honderd kilometer die we rijden op weg naar familie zijn we vooral bezig met het uitvinden van knopjes en functies. Hey… een sport-mode. Wat zou dat doen? Nou… trap dan maar eens op het pedaal…. oh, zo doe je datdus, in pakweg 7,5 naar de 100. Tussensprints? No problem.

De schermen waarop je het stroomverbruik kunt zien hebben we nog niet ontdekt. Hoeft ook niet, want deze Kona kan zo ver, dit ritje moet geen punt zijn. En dat is het ook niet. Aan het eind van de dag hebben we dik 200 kilometer gereden. Eenmaal thuis zit er nog genoeg stroom in. We prikken hem aan de lader en nemen de twee dikke handleidingen mee. Morgen eens doorbladeren…. dan eens uitzoeken hoe we het verbruik kunnen uitlezen, hoe bijvoorbeeld de navigatie werkt en hoe je radiozenders instelt… man, man, wat een verrassende kennismaking met elektrisch rijden.