Dag in, dag uit mixt, wast en kookt Total Raffinaderij Nederland (TRN) in het Zeeuwse Nieuwdorp ruwe aardolie. Een batterij aan fornuizen, treinen van destillatietorens en kilometerslange netwerken van pijpen en buizen zijn nodig om brandstoffen te maken waarop auto’s rijden, schepen varen en fabrieken draaien. Op het 150 hectare grote terrein op industriegebied Vlissingen-Oost vindt 24 uur per dag, zeven dagen in de week een reeks aan chemische processen plaats. Aan het eind ervan stromen er miljoenen liters benzine, lpg, diesel en nafta binnenvaartschepen en tankwagens in.

Al 35 jaar is TRN een fabriek met een grote economische importantie waarvan er in Zeeland niet veel staan. Elke dag verdienen er – de aannemers meegeteld – zo’n 650 Zeeuwse gezinnen hun boterham aan. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Want al vier jaar na de opening werd de raffinaderij met sluiten bedreigd. Maar door de grote betrokkenheid van de werknemers en de drang om altijd te streven naar beter, trotseert TRN economische crises en grote prijsschommelingen op de wereld oliemarkt.

Bladeren door Extracting the worlds finest geeft een reëel beeld van hoe TRN werkt en voor welke uitdagingen de fabriek en haar medewerkers staan. De 35-jarige geschiedenis loopt als een tijdbalk door het 176 pagina’s tellende boek heen. En zestien mensen – van schoonmaker tot directeur – vertellen over hun werk en hun bedrijf.

In het boek reageren onder andere Tjeu van Mierlo (Zeeuwse Milieufederatie), Commissaris van de Koningin Karla Peijs, Wies Saman (Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging) en gedeputeerde Marten Wiersma (Economische Zaken). Ook vertelt de dorpsraad Borsele over de communicatie met de omgeving en gaat Egbert Schellenberg (bestuurder FNV Bondgentoen) in op de sociale omstandigheden. Burgemeester Jaap Gelok van Borsele heeft het voorwoord geschreven.

Het boek wordt op 3 november officieel uitgereikt door Commissaris van de Koningin Karla Peijs tijdens een groots evenement in Goes.

 

Colofon Extracting the worlds finest:
Samenstelling en tekst: Jeffrey Kutterink

Fotografie: Lex de Meester en Mechteld Jansen

Vormgeving: Menaddwork, Middelburg

Druk: Drukkerij Herselman, Kapelle