Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; 12 vrijstaande energiezuinige huizen.Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen.

Het is vreemd om midden in de Jaarbeurs je haar te doen, op het toilet te gaan zitten of te spelen met elektronische bedbodems. Natuurlijk is het zoiets als droogzwemmen. Maar beurzen kunnen daarom handig zijn, soms zelfs nuttig. Al moet je er wel wat voor over hebben. Doorgaans zijn het hele speciale: gericht op tuinen, woon- en badkamers en keukens. Sommige doen in alles en noemen zich Woonbeurs. Kennelijk een doorslaand succes. Want geen enkel zichzelf respecterend beurspaleis kan meer om zulke evenementen heen.

Niet zo verwonderlijk, want zoek maar eens een winkel die de gehele collectie heeft staan. Die zul je niet zo snel vinden. Handig dus, zeker als je je oriënteert of helemaal geen idee meer hebt waar het met je huis naar toe moet. Alhoewel, zo vrijblijvend is het nou ook weer niet. Print wel een beetje in je hoofd wat je leuk vindt, anders duizelt het binnen de kortste keren. Of die beurzen altijd even nuttig en dus een bezoekje waard zijn, is zeer de vraag. Wij hebben er de afgelopen tijd een paar gedaan; een woon- badkamer- en tuinbeurs. Hebben we er veel aan overgehouden? Op een paar ideeën na eigenlijk niet. En dat waren niet eens gouden eieren. Sommige beurzen lijken ook meer op braderieën; de meerwaarde daarvan is ver te zoeken. Die moet je links laten liggen, al weet je dat helaas niet altijd van te voren. Met de bezoeken aan verschillende woonboulevards – en dan bedoelen we niet die straten en pleinen met altijd dezelfde ketens – kwamen we minstens net zo ver. Het kost misschien wat reizen, maar ook dan krijg je een goed beeld wat er te koop is. Bovendien heb je meer rust om te kijken en vragen te stellen.

Toch laten we ons massaal verleiden, al is het nogal een bezoeking. Wie even niet goed in zijn vel zit, mijdt zo’n evenement als de pest. Winkelen in Ikea op zaterdag is er niets bij. Neem wachtrijen voor de parkeerplaats, kassa, toilet, koffietent en populaire stand voor lief. Massaal vergeten vaders en moeders door alle drukte de normen van fatsoen. Duwen, midden op de weg parkeren en op de hielen rijden is kennelijk normaal. Al vinden wij van niet. Zie een beurs vooral als een attractiepark; commercieel, duur, maar vermakelijk. We kunnen niet zeggen dat we nu met meer of heel andere ideeën zijn thuisgekomen dan na een bezoek aan verschillende toonzalen of speciaalzaken.

Eenmaal thuis van een beurs keerden wij de tassen met folders nog eens om, bladerden er wat doorheen en gooiden het grootste deel weg. Handig om alles weer even te hebben gezien. Om ons te verlekkeren aan zaken die we toch niet kunnen kopen. Misschien is dat het aardige, maar ons huis zal er niet heel anders door gaan uitzien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.