Onder de pannen
Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; 12 vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey Kutterink schrijft wekelijks over zijn ervaringen.
Soms sta je ineens voor onverwachte probleempjes. Dingen waar je zelfs even de balen van hebt. Zoals afgelopen week in de zoektocht naar ’iets voor de ramen’. Ideeën genoeg en mogelijkheden te over. Want de tijd dat zonwering slechts bestond uit horizontale ’plastic’ jaloezieën is al lang voorbij. Plissé, Duette, of toch Facette of Silhouette? Regelmatig duiken we interieurwinkels in en trekken er even aan touwtjes. Want in een huis waar de ramen van de vloer tot bijna aan het plafond lopen, wil je niet het gevoel hebben dat je in een aquarium zit. Maar ’dichtspijkeren’ met stalen rolluiken, zoals in ons huidige huis, is ook niet onze bedoeling.
Vitrage en gordijnen dan? Die zijn wel knus. Ze zorgen voor de sfeer die je mist bij veel lamellen. Al zijn Luxaflex-achtige systemen tegenwoordig veel minder steriel dan vroeger. Door nieuwe materialen zijn ze tegelijk als vitrage, zonwering en overgordijnen te gebruiken. Bovendien zien ze er ook nog eens strak uit, zeker als je ze in het kozijn ophangt. Maar juist dat is een probleem. Niet in de woonkamer, wel op de twee bovenverdiepingen. Want in de kozijnen zitten naar binnenslaande ramen. Echt geen moment bij stil gestaan. Wanneer je ze open doet of kiept, is er geen ruimte meer voor Luxaflex. Een tegenvaller. Dan denk je dus alles tot in de puntjes te hebben voorbereid. Draden werken we weg in loze leidingen onder de vloer, binnenmuren laten we weg of schuiven we op en waar we ook maar denken dat het nodig is, zitten extra stopcontacten.
Wat nu? Monteren op de kozijnen kan ook, maar we weten eigenlijk nog niet of we daar erg kapot van zijn. Gordijnen dan? We moeten wennen aan het idee. Ons hoofd zit nog vol met de foto’s uit woonmagazines met strakke Luxaflex in de kozijnen. We zullen in elk geval niet kiezen voor vitrage met rolluiken, zoals we nu hebben. Toegegeven: de luiken houden de zon buiten en zorgen dat het binnen koel blijft. Ze doen dus precies waarvoor ze zijn gemaakt. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Van binnen en van buiten ziet het er niet fraai uit en als het regent klinkt het getik van druppels op de stalen bakken aan de buitengevel door.
Bovendien is het uitkijken geblazen om rolluiken voor geïsoleerde HR++-ramen te hangen. Ze kunnen dan slechts of helemaal open of helemaal dicht. Half open zorgt voor temperatuurverschillen op het glas met glasbreuk tot gevolg. We moeten in elk geval onze ideeën bijstellen. Iets dat we niet gewend zijn, omdat wij tot nu toe hebben bepaald hoe het huis er uit ziet en niet andersom. Natuurlijk is het overkomelijk, maar een beetje balen is het wel.
0 reacties