Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Alsof het is afgesproken: op de dag dat de bouwers van de Zeelandhallen deze week het hoogste punt bereiken, gebeurt hetzelfde hemelsbreed nog geen kilometer verderop aan de Elvis Presleylaan. Anders dan bij het evenementencomplex, gaat het moment in Ouverture geruisloos voorbij. Geen vlaggen, toespraken en champagne op de bouwplaats. Laat staan media. Want bijna dagelijks bereiken bouwvakkers wel ergens een hoogste punt; waardoor het nauwelijks nieuwswaarde heeft.

Dat mag dan voor krant, radio en televisie zo zijn, maar voor toekomstige bewoners ligt dat wel even anders. Voor hen is het wel degelijk een bijzonder moment. Sterker: voor ons was deze week een klein huiselijk feestje waard. Want eindelijk beginnen de twaalf karkassen nu echt op woningen te lijken. Het metselen en voegen zit er op, in sommige kozijnen zit al glas en op de eerste woningen liggen dakplaten. Doordat ze schuin oversteken is met het leggen ervan tegelijk het hoogste punt bereikt: bijna tien meter. Dat moet als het even kan op de foto en liefst ook op film. Want het is net zo belangrijk als de eerste steen en straks de overhandiging van de sleutels.

Toch zijn er jammerlijk maar weinig toekomstige bewoners getuige geweest van het hoogtepunt op de bouwplaats. Door aanvoerproblemen van hout met het FSC-keurmerk zijn de daken tien weken later dan gepland geleverd. Vervelend, maar dit soort ’vertraging’ is inherent aan woningbouw. Het koopcontract biedt niet voor niets veel ’ruimte’ voor oponthoud. Niet alleen voor de aannemer was de late levering van de daken een tegenvaller. De bouwvakkers konden niet verder met het werk dat ze wilden doen. Niet dat ze in de piepzak zaten. Integendeel. Door slim allerlei klussen naar voren te schuiven, blijft, zo lijkt het, de schade binnen de perken.

Toeval of niet: op dezelfde dag dat de eerste daken worden neergelegd, valt ook een envelop van de aannemer op de mat. De brief is reden voor een vreugdekreet: voor het eerst sinds de bouw, is er een officiële mededeling over de oplevering. Het streven is vlak voor Kerstmis de sleutels te overhandigen. Geen kerst in het nieuwe huis dus, helaas. Maar eindelijk wel de lang gewenste duidelijkheid. Voor ons valt nog veel te doen; uitkiezen van de partij leisteen, de juiste linoleum, wandafwerking en gordijnen. Zo langzamerhand kunnen we ook eens een voorzichtige planning gaan maken.

Ondanks de vertraging ligt de bouw niet ver achter op schema. De aannemer houdt woord; oplevering medio november of december heeft hij steeds gezegd. Natuurlijk met een slag om de arm, maar dat kan ook niet anders in een project waarbij zoveel bedrijven en mensen betrokken zijn. Als alle daken liggen en het glas er in zit, kan het binnenwerk beginnen. Een nieuw hoogtepunt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.