Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. Na ruim een jaar bouwen, is dit de laatste aflevering. 

Het voelt nu al aan of we er weken wonen. De eerste dagen na de verhuizing is het net alsof je in een hotel logeert. Alle spullen zijn immers ingepakt. Regelmatig moet je grasduinen om iets te vinden en sta je ook met dezelfde verhuisdoos in je handen. Dat zat toch hierin? Nee dus. Waarin dan wel? Zit het dan in een doos in de logeerkamer, het berghok, de slaapkamer of misschien toch in de garage?

Grappig is dat we weer moeten leren koken. Zelfs voor het opzetten van een pan aardappelen moeten we naar de handleiding grijpen. Bij gebrek aan een gasleiding in de wijk Ouverture koken we nu op een inductieplaat. Toch went het snel. Na enig bladeren heb ik de ideale stand al ontdekt: power-boost. Inderdaad, een turbo op de kookplaat. En wat voor één. Werkelijk binnen twee minuten kookt het water in de pan. Daarna moet die razendsnel een paar tandjes lager. Het is even goochelen met standen, maar na een paar keer heb je het al door en werkt het bijna net als koken op gas. Ook voor het bakken van een pizza in de oven is de gebruiksaanwijzing onmisbaar. Het is de eerste week net alsof je logeert bij familie of vrienden. Het duurt even voordat we beseffen dat het echt ons huis is.

Alle natuurvriendelijke technieken lijken te werken. De vloerverwarming, de warmtepomp en de balansventilatie zorgen voor een constante temperatuur in het hele huis. Zeer comfortabel. Het voelt stukken beter dan een vloerverwarming met radiatoren. Dankzij de zonnecollector stroomt er heet water uit de kranen en regenwater spoelt de toiletten door. Het voelt goed om ons steentje aan het milieu bij te dragen. De vele adviezen van vrienden en collega’s in het afgelopen jaar blijken niet voor niets geweest. Vooral de vele extra stopcontacten bewijzen al dagelijks hun nut. Met de vloeren, keuken en de badkamer blijken we de juiste keuzes te hebben gemaakt.

Nu op een enkel dingetje na het huis klaar is, komen we toe aan het inrichten. We houden niet van troep, en ruimen dus regelmatig dozen weg. De stapel slinkt dan ook met de dag. Gordijnen en wandmeubels hangen, kasten zijn opgebouwd en al een eind ingeruimd. De komende weken kunnen we nog op pad voor een aantal extra boeken- en stellingkasten, (buiten)lampen en accessoires om het gezellig aan te kleden. Rondom het huis is het nog één bonk klei en een zandbak. Maar als de komende week de oprit is gladgemaakt, kan het split er op en volgen de erfscheiding en de terrassen in de achtertuin.

Luminoso is niet alleen op papier, maar ook in het echt een prachtig project. Als we het over moeten doen, zouden we vooral iets strenger letten op de begroting. Hoewel de overschrijdingen achteraf meevallen, stijgen de kosten voor meerwerk harder dan je vooraf inschat. Nieuw bouwen vreet tijd, aandacht en energie. De verhalen over problemen in de nieuwbouw zijn inderdaad waar. Maar uiteindelijk is het allemaal dubbel en dwars waard.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.