Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Of we straks met de voeten bungelen op het toilet is nog even afwachten. De twee potten hangen in elk geval op 42 centimeter hoogte, exclusief bril. Iets hoger dan standaard. Vinden we prettig. De aanvankelijk door ons voorgestelde 45 centimeter werd de sanitairboer te gortig. Dus gebeurt het zomaar dat je op je knieën met een rolmaat de hoogte van de toiletpotten ligt te meten. En wat blijkt? De verkoopster heeft gelijk.

De laatste tijd staan we voor de meest gekke keuzen. Denk je alles te hebben gehad, volgen er nog tal van futiliteiten. In verhouding dan. Want ze zijn allemaal belangrijk, maar in het licht van de grote beslissingen, vallen ze in het niet. Wat te denken van het kleur van de voegen tussen de vloertegels? Wit accentueert, terwijl grijs het natuurlijke van leisteen onderstreept. Dat laatste dus. Maar de keuken slaat alles. Dachten we er zo’n beetje uit te zijn, krijgen we toch een wirwar aan mogelijkheden. We schieten in de lach als de verkoper begint over de kleur van de vuilnisemmertjes; rood, blauw of grijs. Het zal me werkelijk een biet zijn. Gelukkig lost het probleem zich vanzelf op; de nieuwe catalogus laat alleen nog de keuze uit grijs en grijs. Grijs dus.

Maar zo makkelijk geeft hij zich niet gewonnen. Want we hebben in de keuken twee kastjes van dertig centimeter breed en wat je daar allemaal wel niet mee kunt is ongelofelijk. Leeg laten is het makkelijkst. Gewoon een deur met een legplank er achter. Nadeel daarvan is dat je veel ruimte, vooral achterin, onbenut laat. Dat kan beter. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er kan werkelijk van alles in: laatjes, plateaus, houders, rekken, vakken en strips om van alles aan op te hangen. We kiezen voor een uitschuifbare handdoekhouder met onderin nog wat opbergmogelijkheden en een mini-apothekerskast. Die is altijd handig voor de potjes en prulletjes.

Dan zijn we er nóg niet. Want zelfs van de lichtlijst onder de keukenkastjes zijn meer modellen verkrijgbaar. Voornaamste probleem: de kleur; rvs of aluminium. Bij een aluminium keuken past een zelfde kleur lijst. Maar van de lampjes zijn we niet kapot. Dan toch maar de rvs-lijst. Het is dat we moeten kiezen, maar de metaalmoeheid nadert. Zeker als je op dezelfde dag moet zeggen hoe groot de kokosmat bij de voordeur moet zijn. Even heb ik de neiging om de hele vloer ermee te laten bekleden. Maar vooruit; een bescheiden ma(a)tje. Zijn we er nu? Wat betreft keuken, vloer en badkamer denken we van wel. Op een paar echte kleinigheden na. Want over het soort toiletrolhouder hebben we ons nog niet gebogen. Die echte kleinigheidjes komen later wel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.