Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; 12 vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen.

Ze zijn reuze handig, totaal onzichtbaar en alleen tijdens de bouw aan te leggen: loze leidingen. Als we van iets niet te weinig zullen hebben, is het dat wel. Standaard zijn er al de nodige meegeleverd, want vanuit de meterkast gaat er naar elke kamer minstens één. Daardoor kunnen telefoon- of coaxkabels worden getrokken. Erg handig, al zijn ze lang niet allemaal nodig. Want belijzers en internetverbindingen zijn tegenwoordig draadloos. Toch is het makkelijk om elke kamer te kunnen voorzien van ’ouderwets’ koperdraad en/of coax.

Het loont zeer de moeite om voor of tijdens de bouw goed te kijken naar de loze leidingen. Ze kunnen ervoor zorgen dat draadjes of kabels uit het zicht liggen. Bij de eerste gedachten over de inrichting, liepen we namelijk tegen een paar onhandigheden aan die we met behulp van loze leidingen hebben opgelost. Op de plek waar in de slaapkamer de kledingkast moet komen, zit bijvoorbeeld geen stopcontact. Doordat de wanden prefab zijn, kon er ook geen extra worden ingebouwd. Aanpassen van de mallen kost immers veel geld. En als in de fabriek elke mal moet worden veranderd, gaat het gemak en voordeel van prefab-bouwen verloren.

Om te zorgen dat we in die hoek van de kamer straks toch elektriciteit hebben, laten we een loze leiding door de dekvloer aanleggen. De elektriciteitsdraad gaat er doorheen en het licht boven de kast kan aan. Niemand die er iets van ziet.

Een handige oplossing die ons direct aan het denken zette; zo kan je dus ook hele andere draadjes wegwerken. We sloegen direct aan het tekenen. Want dan hebben we in de woonkamer ook nog wel een kleinigheidje. In onze huidige woning liggen bijvoorbeeld draden van luidsprekers weggewerkt in plakplinten. Je moet goed kijken om er iets van te kunnen zien, want ze lopen onder de radiator en liggen achter de gordijnen. Maar dat trucje gaat in het nieuwe huis niet op. Radiatoren zijn in het hele huis niet te vinden en in de woonkamer loopt een aantal ramen door tot aan de vloer. Mooi voor het zicht, minder handig om draden of kabels weg te werken. Die willen we als het even kan niet in het zicht hebben. Al tekenend deelden we de woonkamer in grote lijnen in. Nu duidelijk is waar de geluidsboxen komen te staan, weten we ook waar in de woonkamer loze leidingen moeten komen te liggen. Zo kunnen de draden straks van af de versterker onder de vloer door naar de luidsprekers. Iets dat na de bouw niet zo makkelijk meer is te regelen.

Nog één kleinigheidje; de lege buisjes komen straks pal tegen de muur uit het beton. De ruimte die nodig is tussen muur en vloer is net voldoende om de kabels naar boven te laten komen. Aansluiten op een wanddoosje met speakeraansluitingen en het ziet er netjes uit. Niemand die er iets van ziet

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.