Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; 12 vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen.

Als we de week voor kerst de sleutel krijgen, hoeven we ons niet te vervelen. En dan heb ik het even niet over het kwasten, poetsen en dozen pakken. Tussendoor moeten we ook even tijd inruimen voor het bestuderen van de handleiding. Een thermostaat, om eens wat te noemen, zit er niet in. De verwarming werkt net even anders. Want eigenlijk mag je er met je tengels niet aankomen. Het apparaat voelt zelf hoe koud of warm het buiten is, vraagt wat zaken op bij een hulpcomputer in de woonkamer en beslist op eigen houtje hoe hoog of laag de vloerverwarming moet staan.

Je kunt hem de les lezen. Maar voelt de temperatuur goed, heb dan niet het lef om het programma in de war sturen. Zelfs niet als je op vakantie gaat. Want het kost meer energie om een koud huis weer op te warmen, dan de temperatuur constant te houden. Zeker bij dit type zonnewoning. De ramen kunnen uiteraard open, maar als ze dicht zijn komt er ook geen zuchtje wind meer langs. Ook hier doet ’het systeem’ het werk. Het gebruikt de warmte van de uit te blazen lucht voor het opwarmen van de koudere buitenlucht. Zo koelt het huis niet extreem af en hoeft de verwarming niet in actie te komen. Slim.

Maar ook hier geldt: heb het lef niet de computer te storen. Wie de gewoonte heeft om bij het weggaan de stroom af te zetten, moet dat subiet afleren. Anders krijgen ongezonde kleine diertjes de kans te gaan beesten. Het hele huis staat dus in het teken van energiebesparing. Water voor het verwarmen of koelen van het huis komt uit bronnen op tachtig meter diepte. De computer hoeft minder moeite te doen om het ’voorverwarmde water’ op temperatuur te krijgen. Ook de zonnecollector draagt zijn steentje bij. Er zijn nog wat van die dingen: de trappen en dakplaten zijn bijvoorbeeld van hout met een keurmerk.

Al met al dragen we een klein beetje bij aan een schoner milieu. Niet dat die moeite overigens wordt beloond. Integendeel. Als het daar om gaat hoef je geen energiezuinige woning te kopen. Goes en Essent hebben voor de bouw van Ouverture eind jaren negentig afspraken gemaakt over wat bewoners moeten betalen voor al die techniek. Ook al ligt er nergens een gasleiding in de wijk, die bedragen zijn toch gekoppeld aan de aardgasprijs. Vastrecht heet dat bijvoorbeeld eufemistisch. Het wonen in een milieuvriendelijk huis zou even duur moeten zijn als anders. Een buitengewoon vreemd uitgangspunt, waarbij de gemeente zich flink heeft laten bedotten. De lachende derde is het energiebedrijf dat sindsdien een lucratief contract voor vijftien jaar op zak heeft.

Goes maakt goede sier met energiezuinig wonen, maar vertelt gemakshalve niet het hele verhaal. Een gemiste kans. Want als je echt wilt dat de natuur er beter van wordt, beloon je mensen die er moeite voor doen en er geld in steken. Niet dat we minder plezier aan dit huis zullen beleven. Maar we hebben wel het gevoel dat energiezuinig wonen een toneelspel is dat alleen wordt opgevoerd voor de bühne.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.