WOLPHAARTSDIJK – Niet minder dan 100 kilo glasaal – zo’n 350.000 jonge palinkjes – zijn vrijdagochtend uitgezet in het Veerse Meer en de Otheense kreek in Terneuzen.

Voor het uitzetten werd de glasaal in Wolphaartsdijk gewogen, gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens gedistribueerd onder de beroepsvissers.

Met het uitzetten van nieuwe paling moet de palingstand weer worden opgekrikt. Glasaal komt aan op de Europese kusten, nadat de stroming ze meenam op een tocht van zo’n 6000 kilometer vanuit de Sargassozee. Maar de jonge palingen kunnen nauwelijks langs de zeeweringen komen. Daardoor is de palingstand de afgelopen decennia gedaald. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten.

Mosselen

Arjan Heinen van de Combinatie van Beroepsvissers deed dat vrijdag vanaf vissersschip Goe.5 op het Veerse Meer. “We varen langs de oevers en geleidelijk aan zetten we ze uit. Het Veerse Meer is een mooie locatie. De palinkjes gaan hier gelijk tussen de stortstenen zitten. Daar blijven ze een maandje tot het water wat warmer is en dan gaan ze op zoek naar voedsel. Palingen kunnen zich hier tegoed doen aan afgestorven mosselen. Ze kunnen daar in een keer veel van eten en groeien dan heel snel.”