Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Een Van Gogh, een Rembrandt? Of toch een Dutch design? Het zal er om hangen. Ook al vieren de bouwvakkers vakantie, wij kijken ondertussen verder. Nu we weten wat er op de vloer in de woonkamer komt te liggen, hebben we nog twee verdiepingen te gaan. De keuze is eenvoudig en toch ook weer niet. Want om te voorkomen dat we de systemen in de milieuwoning frustreren, houden we ons aan de adviezen. Dan is de vloerkeuze beperkt: behalve steensoorten, onder andere linoleum.

We rouwen er niet om. Van vloerbedekking zijn we toch al geen fan; vuil hoopt er alleen maar in op. Gladde vloeren zijn meer iets voor ons. Laminaat kan mooi zijn, maar is niet ’toegestaan’. Hout houdt warmte vast en frustreert niet alleen het gelijkmatig opwarmen van het huis, maar ook het koelen in de zomer. Een stenen vloer hebben we al in de huiskamer en vinden we niet zo geschikt voor boven.

Met de technische eisen in het achterhoofd, blijft er eigenlijk niet zo gek veel over. We kiezen voor linoleum op de eerste en tweede verdieping. Maar daarmee houdt de simpelheid ook direct op. Verdiep je in linoleum en er gaat een wereld voor je open. Alles kan: van egaal tot bont. Alsof iemand wild op de vloer heeft zitten tekenen en kleuren. Wie niet kan slapen zonder een afbeelding van Disney-hond Pluto in de vloer kan gerust zijn: ook dat kan. Combinaties van kleuren, gescheiden door lasnaden of sierranden is ook geen probleem.

Om weer overzicht te krijgen wat bij ons past, hebben wij een zetje nodig in de goede richting. Want kleurt kersen nu wel of niet bij red copper, kyoto, golden sunset of Rembrandt? Geen idee. Natuurlijk kun je willekeurig winkels binnenstappen, maar er is een betere manier. Al moet je er wel even voor rijden. In Assendelft (vlakbij Alkmaar) staat een grote linoleumfabriek. Daar hadden ze kennelijk ook door dat de keuze nogal erg groot is en ze hebben daarom een deel van een fabriekshal ingericht als modelwoning. Op de vloer liggen talloze combinaties van linoleum en vinyl. Verschillende kamers zijn ingericht en van alle vloeren liggen stalen om mee te nemen. En de dames die er rondlopen, zijn wandelende linoleum-encyclopedieën.

Na een paar uur ronddolen, vergelijken en vragen, zijn we heel wat wijzer. We weten nu wat we wel en niet kunnen combineren, wat we lelijk en uitgesproken mooi vinden, wat wel en niet combineert met bed, kasten en bureau. Een aanrader voor iedereen die zoekt naar linoleum of vinyl. Een stuk of tien stalen liggen nu verspreid door slaap- en studeerkamer. Telkens bij het langslopen kijken we er naar; verleggen we ze weer of houden het even bij het kersenhout. Het is nog geen gelopen race. Maar de kans is groot dat vierhonderd jaar na zijn geboorte Rembrandt een plekje krijgt aan de Elvis Presleylaan. Gelijmd op de vloer, dat wel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.