Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

De bouw ligt nog altijd op schema. Zegt de aannemer. Goed nieuws, al weten we nog steeds niet over welk schema hij het heeft. Daarover houdt hij zich op de vlakte. We snappen het wel. Want zodra hij een datum noemt, gaat iedereen plannen. Stel dat hij het in zijn hoofd haalt om de datum niet te halen, krijgt hij de hele goegemeente over zich heen. Toch is een datum van belang, zeker als je nog een huis te verkopen hebt. Want nieuwe bewoners willen graag weten wanneer ze er kunnen intrekken. De verkoopbrochure van Luminoso waarschuwde er al voor: ’neem in de koopakte een clausule op waarin de datum van leegkomen variabel wordt gesteld’. Een wijze raad. De koper moet daaraan natuurlijk wel willen meewerken, anders houdt het op. Maar als het even kan, is het een manier om de bouw van een huis ’in alle rust’ te beginnen.

De makelaar heeft ons er keurig bij geholpen. Vier weken na het opleveren van de woning kunnen de nieuwe eigenaren in ons huidige huis. Datums zijn niet genoemd. En dat is maar goed ook. Want er hoeft maar even iets tegen te zitten en je zit met de gebakken peren. Dus of het huis in november of januari wordt opgeleverd, maakt wat dat betreft niets uit. Een prettig gevoel, want mocht er vertraging zijn, hoeven we de kerst niet door te brengen in een vakantiehuisje. Laat staan dat we alle dozen twee keer in onze handen hebben om te verhuizen. Niet iedereen treft dat geluk. De geluiden over de oplevering van Luminoso waren in het begin te optimistisch. Als het een beetje mee zit, zou het verhuizen in september al kunnen beginnen; oktober moest zeker geen probleem zijn. Toen. Het is een manier om mensen over de streep te trekken die nog twijfelen over de duur van de bouw.

Hoe anders is het uitgepakt? Volgens de laatste planning gaan half september de daken er op. Collega’s die eerder met het bijltje hebben gehakt, zeggen dat het dan nog een maand of drie duurt. Het huis lijkt aan de buitenkant wel klaar, maar binnen moet er nog veel worden gesleuteld. De mensen die dat ’hiep-hiep-hoera verhaal’ is voorgehouden en geen clausule hebben (kunnen) afspreken zitten met een probleem. Die moeten als het tegen zit hun huis uit, terwijl het nieuwe nog niet klaar is. Het zijn die dingen die een verhuizing vervelend kunnen maken.

Ons schema? Wij hopen of op november of januari. Daar tussenin viert het hele land sinterklaas en kerst en is het minder makkelijk om vloeren te laten leggen, keukens te laten bouwen, klussen te plannen en te verhuizen. Lijkt ons, al horen we juist ook dat leveranciers juist in december meer tijd hebben. Januari is druk. We kunnen niet anders dan afwachten. In elk geval zitten we niet op een schopstoel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.