Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

We doen niet mee aan het nationale verbeterpunten-spel. Hoewel veel gespeeld, zien wij er de lol niet van in. Niet dat we het niet snappen, want de spelregels zijn kinderlijk eenvoudig: bouw een huis en laat vlak voor de oplevering een deskundige op het kot los. De wedstrijd begint als hij de verschillen gaat zoeken tussen wat er had moeten staan en wat er daadwerkelijk is neergezet. Hoe meer punten, hoe groter de verschillen. In tegenstelling tot veel andere spelletjes is het zaak zo min mogelijk punten te scoren. Heb je geluk dan blijf je onder de twintig. Maar dat is er weinig gegeven. De middenmoters halen niet meer dan 100. De losers halen op hun dooie gemak 130. Dan is het tijd voor opname op de eerste hulp.

We doen het maar met een geintje af, maar de verhalen zijn soms schrijnend. Wij hoorden van een echtpaar met een twee-onder-een kap-woning waarvan de woonkamer bij oplevering een meter smaller bleek te zijn. Sorry, muurtje verkeerd geplaatst. Er viel niets meer aan te doen. Geld en een excuusje konden ze er hooguit voor krijgen. Dat compenseert niet wat het vergalt: het plezier van die nieuwe woning waar je al meer dan een jaar naar uitkijkt. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Maar in de bouw is het soms wel heel erg. Huizenbouw is big-business; de tijdsdruk hoog, fouten snel gemaakt en soms bewust over het hoofd gezien. Slordigheid? Deels. Ongeïnteresseerdheid is het zeker ook. Telkens weer horen we de spookverhalen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn altijd achteraf met alle narigheid van dien. Nog voor de bouw kregen we het advies een bouwkundige de bouw te laten begeleiden. Juist om al dat gedoe voor te zijn. Degene die het advies gaf, heeft er zelf goede ervaringen mee en woont naar genoegen in zijn nieuwbouwhuis.

Nu al blijkt het een waardevol advies te zijn. Hoewel voor de bouwkundige het echte werk nog moet beginnen, is hij nu al een klankbord. Weet als je dit doet, dat je daar even op moet letten. Stukje bij beetje spreken we alles met hem door. En dat geeft nu al veel rust. Met een gerust hart kunnen we kijken naar de bouw van het huis, zonder ons zorgen te hoeven maken over bouwkundige zaken. We zullen heus nog wel zien of een muur scheef staat. Maar of alles gebeurt zoals het eigenlijk op de technische tekeningen staat, kunnen we niet beoordelen. We zijn leken en dit is de eerste keer dat we een nieuw huis laten bouwen.

Eén keer heeft hij ons al laten schrikken. Als je dat doet moet er wel bewapening in de vloer aanwezig zijn. We keken elkaar aan en dachten: oh ja? Geen idee of dat zo is. Bij navraag bleek er niets aan de hand. Maar toch, beter nu schrikken dan vlak voor de oplevering. Want we zijn niet uit op een hoge score in het nationale verbeter-punten-spel. Sterker: we willen er niet aan meedoen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.