Onder de pannen
Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey Kutterink schrijft wekelijks over zijn ervaringen.
Altijd kom je er te kort: stopcontacten. Het is een van de vele waarschuwingen van collega’s en vrienden die over onze schouders met de bouw meekijken. Sommige hanteren er zelfs een formule voor. Ga na hoeveel je er maximaal denkt nodig te hebben, vermenigvuldig dat met een factor twee en pas dan heb je het juiste aantal contactdozen.
Luminoso is standaard aardig voorzien: op de meest logische plekken staan stekkerdozen ingetekend. Ze zijn ook nog eens redelijk over de ruimte verdeeld. Op het eerste oog geen klagen. Dachten we. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus zijn we kamer voor kamer stekkers gaan tellen. De hoeveelheid is schrikbarend. Nooit hebben we ons gerealiseerd dat we zo veel stekkers in wandcontactdozen hebben gestoken. Het toilet is zowat het enige hokje dat niet is voorzien van een stopcontact. In elke ruimte – van woon-, slaap- en studeerkamer tot zolder en garage – barst het van de stekkers. Ze zijn van lampen, radio’s, televisies, wekkers, koffiezetters en computers. Maar vergeet niet dat er ook vrije stekkerdozen moeten zijn: voor de stofzuiger, het strijkijzer, de mixer en het kunnen opladen van mobiele telefoons en laptop.
Met dat in gedachten bogen we ons opnieuw over de bouwtekeningen en kwamen tot een verontrustende conclusie: er zijn te weinig stopcontacten. Bovendien zitten er geen op plaatsen waar ze buitengewoon handig kunnen zijn, zoals in de hal onder de trap. Een plek waar we graag een lamp neerzetten. Ruimte voor ruimte zijn we op papier nagelopen. Met telkens in het achterhoofd wat we met die kamer gaan doen, wat er aan elektrische apparaten moet komen en op welke plek die behoren te staan. Een lastige klus omdat we nog niet precies het hele huis hebben ingedeeld. Dat willen we op voorhand ook niet. Maar bouwen is nu eenmaal vooruit zien en nu we het nog kunnen zeggen, is het van belang met zoveel mogelijk dingen rekening te houden.
Dus teken die stekkerdozen maar in. Maar zo eenvoudig is het ook weer niet. Althans, we moeten ook de begroting in de gaten houden. Het plaatsen van een extra wandcontactdoos kost 100 euro. Gelukkig zitten er standaard al de nodige stekkerdozen ingebouwd, maar dat neemt niet weg dat dit grapje razendsnel in de papieren loopt. Op meerwerk wordt snel en eenvoudig geld verdiend. Naar ons idee staan er op papier nu wel voldoende stopcontacten ingetekend. Anderen die eerder een nieuwbouwhuis hebben gekocht, horen dat met een glimlach aan. Hun reactie is niet altijd even geruststellend: ’dat zullen we nog wel eens zien’.
0 reacties