Onder de pannen
Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey Kutterink schrijft wekelijks over zijn ervaringen.
Als ze willen, kunnen ze uren voor de deur gaan staan fluiten en stoom afblazen. De machinisten van de stoomtrein Goes-Borssele hebben niets te vrezen. We zullen niet klagen. Sterker, dat kunnen we niet eens. We hebben er zelfs plechtig onze handtekening voor gezet. Want de stoomtrein staat vermeld in het bewijs van eigendom. Niet dat de trein direct door de voortuin dendert. Er ligt een ruime boomgaard tussen. Daarachter, een kleine honderd meter verder, rijden af en toe de locs en opgeknapte rijtuigen langs. Vanuit de slaap- en werkkamer zitten we straks zelfs op de eerste rang.
Om nu te voorkomen dat al die mensen aan de Elvis Presleylaan moeilijk gaan doen, heeft Tom Poes een list verzonnen. Wie op die plek een huis wil, moet een aantal zaken ’dulden’. Simpel. Net als bij computerprogramma’s; ga je niet akkoord met de voorwaarden, dan kun je niet verder. Een gedwongen keuze dus. Niemand zal wakker liggen van de fruitteler. Die moet volgens het contract gebruik kunnen maken van tractoren, machines, ventilatoren en gif om het gewas te beschermen. Binnen grenzen, dat wel. Geen hond zal er last van hebben, want tegen de tijd dat de woningen klaar zijn, is de boomgaard zo goed als buiten bedrijf. Met de stoomtrein krijgen we wel te maken. Niet dat wij dat erg vinden, want op de plek waar we nu wonen, horen we ook regelmatig treinen langs denderen. De betonnen bak waarin het spoor straks wordt verstopt, neemt dat geluid niet weg. Dus we gaan er op vooruit.
In een tijd dat elk plan stuit op bezwaren, is het logisch dat dit soort regels worden opgenomen. Gebeurt dat niet, dan kan er nergens iets meer. Dat mag iedereen zich aantrekken. Wees er dan ook op bedacht bij het tekenen van een koopcontract. Want wie echt niet tegen het geblaas van een stoomtrein kan, moet ook niet in de buurt van de spoorlijn gaan wonen. Als het allemaal maar in het redelijke blijft. Of de bewoners van de Elvis Presleylaan zich nooit zullen roeren, hangt af van de gemeente Goes. Want hoewel die eist niet te klagen over een trein die er al jaren rijdt, speelt ze kiekeboe over de groenstrook tussen trein en huizen. Wie wil weten wat er met het groen gebeurt, krijgt ’dat weten we nog niet precies’ als antwoord. Hoogbouw kan er niet komen. Dat is ook vastgelegd. In het gemeenteblad stond onlangs dat het een park met waterpartijen wordt. Een deel van de boomgaard zal zelfs blijven staan. We hopen het van harte.
Maar geen woord over een mogelijke doorsteek naar de rondweg om Ouverture: de Nansenbaan. Prima als die er komt, maar schep er duidelijkheid over. Mensen dwingen niet te klagen is te verdedigen, mits bewoners ook niet om de tuin worden geleid. We gaan uit van het positieve en nemen aan dat reclame over groene woningen in een groene wijk geen loze kreet is. En die stoomtrein? Daarover maken we ons geen zorgen. Nu horen we de herkenbare fluit in de verte. Dan van dichtbij. Machinisten, grijp je kans; blazen met die oude locs. Ons zul je niet horen fluiten.
0 reacties