Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; 12 vrijstaande energiezuinige huizen.Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Vier dagen voor de oplevering is het een bende. Zonder laarzen is niet bij de voordeur te komen. En zelfs mét is het een hele toer om niemand in de weg te lopen. Stress alom. In de laatste weken moet er nog ongelofelijk veel gebeuren en dus zijn er minstens zeven onderaannemers tegelijk bezig. De glas- en tegelzetters, spuiters, elektriciens, loodgieters en timmerlui. Voor de deur is het slootje springen, want kabelgravers leggen coaxkabel en een lege buis voor de telefoondraad.

Dat we al een paar weken bezig zijn om iemand dat draadje er door te laten trekken, is nauwelijks het vermelden waard. Het instituut KPN is nog steeds de ambtelijke vesting van weleer. Niet om door te komen. Kunstmatig klinkende dames van callcentra die van niets weten, niet bij de juiste gegevens mogen, niet kunnen doorverbinden en niet nadenkend alles van een scherm opdreunen. We blijven proberen. De uitvoerder blijft lachen, ook als we hem vragen of hij de oplevering haalt. ’Ja hoor, komt goed’. Maar dit is wel het moment om erbij te blijven De druk om alles op tijd af te krijgen is bij iedereen hoog. Fouten zijn nu zo gemaakt. Voor je het weet liggen de verkeerde tegels op de vloer, is de glazen plint in het toilet gebruikt als bovenrand, ontbreken stopcontacten, of zitten ze er wel, maar op een verkeerde plaats.

Handen en ogen komen we te kort. Alles staat op papier, uiteraard. Maar leef je eens in. Je bent tegelzetter, komt op maandagochtend voor het eerst bij het project en treft in de woonkamer een pallet met tegels aan. In je zak steekt een papiertje van een verkoper die nauwelijks weet hoe het voelt om met de werkschoenen op een cementdekvloer te staan. Zoek het maar uit. Dan is het niet alleen handig, maar zelfs verstandig om er als nieuwe bewoner in de buurt te zijn. Om hem te vertellen dat – anders dan ’het kantoor’ zonet via de mobiel liet weten – die glasstrip wel degelijk een plint is. Dat de glanzende tegels in het toilet en de matte in de badkamer moeten komen. En die tegels op de vloer in het toilet? Die mogen er weer uit, want daar komen hele andere.

Hoeveel afspraken je ook maakt, of het nu met de aannemer is of met uitvoerder, loop alles zelf na. Wij hebben geen zin om met de oplevering komende week tegen een correctielijst van 50 punten aan te lopen. Dus hebben we de afgelopen week met een in de armen genomen onafhankelijk bouwkundige een vooroplevering gedaan. Buitengewoon nuttig. Al zijn er vooralsnog geen schokkende dingen aan de hand. Een stopcontact dat op de verkeerde plek zit en een doos die er zou moeten zitten, maar die er niet is. Het wordt allemaal keurig opgelost, verzekert de uitvoerder. We zullen het de komende week zien. De spanning stijgt, ook voor ons. Maar de bouwkundige blijft er juist koel onder. ’Kan het niet in één keer, dan in twee keer’. Zo is het maar net.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.