Elektrische autobouwer Tesla gaat batterijen voor thuis leveren. Een belangrijke ontwikkeling voor mensen die zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Er zijn andere merken die al soortgelijke batterijen leveren, maar die zijn een stuk duurder. Hoewel het idee van Tesla niet revolutionair is, kan Tesla zorgen voor een ware revolutie.

Stroom die zonnepanelen opwekken moet direct worden verbruikt. Gebeurt dat niet, dan gaat de elektriciteit direct via de meterkast het landelijke net op. Op dit moment is dat (financieel gezien) nog niet zo erg. Want voor de levering van teveel opgewekte stroom krijg je een vaste vergoeding per kilowattuur. Zolang je maar niet meer levert dan je zelf per jaar verbruikt, want dan is die vergoeding een stuk lager. Door dat systeem van salderen zijn zonnepanelen nu financieel aantrekkelijk. Maar het kabinet gaat in 2017 bekijken of het met dat salderen doorgaat. Je kunt erop wachten dat er iets zal veranderen; en dan wel in het nadeel van de consument.

In de nabije toekomst kan het dus wel eens heel aantrekkelijk worden om de zonne-energie van overdag op te slaan in een batterij, zodat je die stroom ‘s avonds kunt gebruiken. Daarmee ben je niet meer afhankelijk van stroomcentrales, heb je stroom tijdens een stroomstoring (nu schakelen zonnepanelen tijdens zo’n storing uit), spaar je nog meer het milieu dan nu en ben je voor je energievoorziening niet meer afhankelijk van een leverancier.

Het lastige in Nederland is dat niet iedere dag de zon schijnt. Hoewel zonnepanelen ook werken op een bewolkte dag, is de opbrengst een heel stuk lager. Wil je in Nederland dus echt kunnen profiteren van opslag van stroom, dan moet je wel een grote batterij ophangen. Of: zoals straks bij Tesla kan, een aantal batterijen aan elkaar koppelen.

 

Hoewel het idee van een batterij niet revolutionair is, kan Tesla wel degelijk zorgen voor een revolutie. Tesla heeft net zoiets magisch over zich als bijvoorbeeld Apple. Een batterij van Tesla zal eerder de weg naar de koper vinden, dan een batterij van bijvoorbeeld Delta. Ook al is het idee van opslag in een batterij niet revolutionair, Tesla staat op het punt om een revolutie te ontketenen. Een stap waar iedereen met zonnepanelen (zeker degene met een energieneutraal huis) op zit te wachten.

 

Extra info:

Tesla komt met twee soorten accu’s: een voor thuis én een voor bedrijven. De accu voor thuisgebruik, de Powerwall, krijgt een capaciteit van 7kWh en 10kWh. De accu voor het bedrijfsleven, de Powerpack, zal flink meer capaciteit krijgen. De kleinste variant van de Powerwall, met een capaciteit van 7kWh, zal 3000 dollar gaan kosten, omgerekend zo’n 2670 euro.  De accu’s kunnen oneindig worden gecombineerd voor een grotere capaciteit.

De accu laadt in principe op met zonne-energie, maar kan ook worden aangesloten op het energienetwerk om op die manier op te laden wanneer dat nodig is. In dat laatste geval gebeurt dat op een ‘slimme’ manier: de batterij laadt tijdens daluren zodat er geld wordt bespaard.