Onder de pannen

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. In de Goese wijk Ouverture wordt gewerkt aan het project Luminoso; twaalf vrijstaande energiezuinige huizen. Verslaggever en toekomstige bewoner Jeffrey  Kutterink  schrijft wekelijks over zijn ervaringen. 

Ze bezorgen me de slappe lach, houden me soms uit de slaap, drijven me zeker tot wanhoop en veroorzaken, zonder het zelf te weten, bij tijd en wijle echtelijke twisten: adviseurs van het type ‘het is uw keus’. Raadgevers zijn er in overvloed, maar ze zijn slechts in twee categorieën in te delen. De adviseur met een eigen mening verstaat zijn vak. Hij weet welke spullen hij verkoopt en wat wel en niet te combineren valt. Want in de zoektocht naar de juiste vloer, badkamer, tegels, kranen, gordijnen duizelt het ons meermalen. Duizend en een mogelijkheden, die ook nog eens zijn te combineren. Een zetje in de goede richting is welkom. Want ik heb echt geen flauw idee welke douchewanden er te koop zijn en welke douchebak er het best onder past.

Tot nu toe zijn we er alleen met de keuken in geslaagd een verkoper met een mening te vinden. We hebben eerst niet door hoe zo iemand te werk gaat. Aanvankelijk gaat het in het eerste gesprek over koetjes en kalfjes, werk en onze ideeën over inrichting. Pas op het moment dat we dreigen van het pad af te raken valt het kwartje. We combineren een nogal uitgesproken vloer, met een glazen achterwand en een frivole kraan. Resoluut grijpt de verkoper in. ,,Dat is echt té.” Hij zegt dat het niet past bij onze ideeën over inrichting en kleuren. We vinden van wel, maar luisteren aandachtig. Hij grist een tegel uit de showroom, houdt een andere achterwand bij de vloer en wijst op een strakker vormgegeven kraan. “Dit is meer in jullie richting; modern, maar de combinatie oogt rustiger.”

Warempel: hij heeft gelijk. Dat samenspel komt tot ons verdriet weinig voor. In de meeste winkels treffen we adviseurs van het type ’het is uw keus’. Bij het uitkiezen van tegels voor woon- en badkamer hebben we het te vaak gehoord. Op de vraag of het een met de ander te combineren is, volgt een weifelend antwoord, gevolgd door de opmerking: ’het is uw keus’. Moeten we kiezen voor tegels of stroken leisteen in de woonkamer. De verkoper zegt dat het allebei kan. ’Aan u om te beslissen.’ Tegels, maar welk formaat dan: 50 bij 50 of 60 bij 60 centimeter? ’Allebei mogelijk. Het is maar wat u mooi vindt.’ Witte tegels op de wand van de badkamer, maakt het misschien wel erg steriel, denken we. ’Het misstaat niet hoor, het kan best. Het is maar wat u wilt.’

Dat weten we wel: het is onze keus. Dat is niet wat we willen weten; we willen een mening, een sparringpartner. Zodat we kunnen afwegen en ook een echte keuze kunnen maken. Dus mocht u zelf zo’n paljas tegenkomen, raad ik u aan om te zien naar een echte adviseur. Maar het is natuurlijk uw keus.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.