Twee weken staat onze gloednieuwe Hyundai Kona Electric alweer voor de deur. Tijdens de eerste 1000 kilometer hebben we geen moment last gehad van ‘range anxiety’: de angst dat we te weinig stroom hadden om ergens te komen. Integendeel. Ook na langere ritten hadden we nog plenty stroom over.
Woon-werk-verkeer is dus al helemaal geen punt. De dagelijkse 60 kilometer (heen en terug) leggen we in deze winter af voor pakweg 2,60 euro aan stroom (temperatuur schommelt tussen 0 en 6 graden Celsius). We laden thuis, aan een laadpaal op het eigen erf (een ICU Alfen eve mini). Omdat we een stroomaansluiting van 3×35 ampère hebben, kan de Kona op zijn max (1x32A) laden. In de praktijk betekent het dat de auto met 7kW laadt. Snel genoeg om hem zelfs in een nacht helemaal vol te laden als de accu helemaal leeg is.
Een loadbalancer (Maxem) houdt het stroomverbruik van het hele huis in de gaten en grijpt (wanneer nodig) in als er teveel stroom wordt gebruikt. Er gaat dan minder stroom naar de auto. Een veilig idee, zeker omdat het huis energieneutraal is en dus volledig op elektriciteit draait (inclusief warmtepomp) en er ook nog een tweede elektrische auto bij komt.
Op de exacte verbruikscijfers kom ik later terug. Nu eerst het gevoel. Een retourtje Antwerpen (130 kilometer) gaat zonder problemen. Kosten: 6,80 euro…. wat? De helft van onze Ford Fiesta en meer dan drie keer zo weinig dan met de inmiddels verkochte Volvo V50. Maar dan… het rijden zelf…. geweldig. In verschillende posts zal ik de komende tijd stilstaan bij het rijden met de Kona Electric. Alvast een paar steekwoorden: stil, comfortabel, degelijk en erg snel. Inhalen is zelfs in comfort-mode erg simpel. In sport-mode schiet je vooruit, op alle snelheden.
De auto ligt als het spreekwoordelijke blok op de weg en heeft nauwelijks last van body-roll. Ook houdt de wagen zonder de hulpsystemen keurig koers en is er geen trilling op het stuur. Oh ja…. je rijdt voornamelijk met gebruik van slechts één pedaal. Indrukken is vooruit, loslaten is regeneratief remmen: de accu wordt weer opgeladen. Hoe sterk de Kona op de motor afremt kun je instellen met flippers aan het stuur. In de praktijk vind ik het het handigst om een stand te kiezen en om daarmee te leren rijden. Continu veranderen van de stand vind ik niet nodig. De afwerking is uitstekend. Geen rammels of kraakjes. Ondanks dat er veel kunststof is verwerkt in het interieur voelt het allemaal degelijk aan.
De stoelen geven voldoende steun en zijn elektrisch goed instelbaar. Het zicht rondom is erg goed. De audio is prima, al bonkt de subwoofer nogal, dus daar moeten we nog een en ander aan afstemmen (via de equalizer). De telefoons (iPhones) koppelen zonder problemen. Het draadloos laden is erg makkelijk, de iPhone XS Max past met hoes precies in de ‘laadruimte’. Apple CarPlay maakt het makkelijker om stemassistent Siri te gebruiken. Maar verder…. via Bluetooth zijn de mogelijkheden ook al meer dan prima. Telefoneren via Bluetooth werkt prima. Degene aan de andere kant van de lijn kan je prima verstaan.
De eerste indruk is dus erg positief; de Kona is een fijne metgezel voor dagelijks gebruik. Zoals gezegd, in de komende posts zal ik in detail op allerlei ervaringen ingaan. Dus blijf mijn website volgen.