Na een paar maanden wachten kwam deze week het verlossende telefoontje: uw Hyundai Kona Electric is binnen. Joehoeee, schreeuwde ik het van binnen uit. Zaterdag is het zover, dan mogen we hem ophalen. Zo spannend… want het is het begin van ons avontuur met elektrisch rijden. De laadpaal thuis, de Alfen Eve Mini, is al geïnstalleerd. Zou tie het doen? Vast wel… Al die tijd kijken we ernaar uit om fossiel definitief uit te zwaaien. En morgen is het zover.

Bloedsnel

Ik heb al veel over de Kona gelezen, ook heb ik tig YouTube-filmpjes bekeken, maar hoe zal tie in het echt zijn? Dat is de vraag. Een maand nadat we hem hadden besteld, konden we alsnog een proefrit maken. En dat beviel ons uitermate goed. De auto maakte een zeer stabiele indruk, geen overdreven bodyroll of overhellen in de bochten. Daar houden we namelijk allebei niet van… Snel is tie ook. In 7,6 seconden zit de Kona aan de 100, op papier. In het echt voelt het sneller. Ik vond hem in de praktijk net zo snel als mijn – inmiddels verkochte – Volvo V50 T5 (220pk).

Wat ook tof is, is dat de auto al een beetje “autonoom” kan rijden. Hij zorgt dat tie keurig in het midden van een rijbaan blijft, stuurt zelf mee met bochten, houdt keurig afstand tot zijn voorganger en geeft ook weer zelf gas als dat kan. Heel relaxed. Maar goed, dat waren impressies van een half uurtje rijden.

Apple CarPlay

Morgen krijgen we hem dan echt…. Na alle formaliteiten zullen we dan eens rustig een stukje gaan toeren. Niet alleen om te zien hoe die rijdt en hoe het werkt, maar ook om eens ergens onderweg proef te laden… we hebben inmiddels laadpassen van NewMotion. Eens ontdekken hoe dat werkt. En dan heb ik het nog niet eens over features als Apple CarPlay, verwarmde (elektrische) stoelen en stuur, koeling in de stoelen en draadloos laden van de mobiele telefoons.

Wij gaan het allemaal meemaken. Blij zijn we zeker…. want helaas zijn er nog zo weinig Kona Electrics beschikbaardat velen nog een jaar moeten wachten voordat ze erin kunnen rijden. Jullie kunnen in elk geval op deze site het avontuur met ons meebeleven, dus blijf me volgen…