DEN HAAG – Het komt zelden voor dat zowel de voorzitter als een ter verantwoording geroepen staatssecretaris in de Tweede Kamer direct het woord richt tot een met Zeeuwen gevulde publieke tribune. De boosheid over het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen heeft in Den Haag veel indruk gemaakt.

Als de Zeeuwen hun plek zoeken in de grote vergaderzaal loopt een debat over kraamzorg op zijn einde. ,,Doe iets, pannenkoek”, roept een boze burger in de richting van minister Bruno Bruins. Gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) krijgt van meegereisde Zeeuwen de vraag of hij zoiets straks ook gaat roepen naar zijn partijgenote Barbara Visser, de staatssecretaris die ‘achter de rug van de Zeeuwen om’ heeft besloten de marinierskazerne vanuit Doorn niet naar Vlissingen te verhuizen, maar naar Nieuw-Milligen. ,,Ik zoek nog even naar een ander woord”, antwoordt hij schertsend. ,,Bolus?”, oppert iemand. En een ander, tot grote hilariteit: ,,Wentelteefje?”

FOTO: Jeffrey Kutterink

Klik om het artikel te lezen op PZC.nl

Middelburger André Bosman (VVD) zit tussen twee, of eigenlijk drie vuren. Hij is Zeeuw, oud-militair en VVD’er. Met een verwijzing naar het ringrijden stelt hij dat het Zeeuwse vertrouwen ‘met donder en geweld’ is vertrokken.