Het schrijven van een persbericht is niets anders dan het overbrengen van een boodschap. Je wilt een redactie ergens opmerkzaam op maken, in de hoop dat die er aandacht aan besteed. Maar hoe doe je dat nu? Een paar handige suggesties.

Boeken zijn er over het onderwerp volgeschreven. En wie zoekt op Google krijgt meer dan 300.000 hits. Vraag aan tien mensen hoe je een persbericht moet schrijven en je krijgt tien verschillende antwoorden. Zijn er dan helemaal geen richtlijnen te geven? Natuurlijk wel. Maar er is niet één succesvol recept. Het schrijven van een persbericht is niets anders dan het overbrengen van een boodschap aan een redactie. Die wil je ergens opmerkzaam op maken, in de hoop dat die er aandacht aan besteed. Of het nu op papier of online is.

Op een redactie komen per dag honderden e-mails binnen. Al die afzenders schreeuwen om aandacht, maar veel van die mails verdwijnen direct in de digitale prullenbak. Hieronder geef ik een aantal tips die ertoe kunnen bijdragen dat je de aandacht van een journalist krijgt.

•Zoek als het even kan persoonlijk contact. Hoewel journalisten graag alle informatie in een mail hebben, kan het zeker geen kwaad om voor het sturen even te bellen met de redactie. Een journalist kan doorvragen waar het over gaat en aangeven of het onderwerp al dan niet interessant is. Bovendien kan zo’n gesprek een journalist op een idee brengen waar jij nog niet aan hebt gedacht.

•Journalisten houden van exclusiviteit. Ze willen graag de eerste zijn die iets kunnen melden. Nu ligt dat uiteraard ook aan de aard van het nieuws. Bij grotere onderwerpen kan het daarom erg handig zijn om vooraf contact te leggen.

•Stuur een persbericht altijd als platte tekst in een mail. Het kost de redactie heel veel tijd om constant Word-documenten of pdf’s te moeten openen.

•Voeg geen zware foto’s toe. Als er foto’s beschikbaar zijn, schrijf dat dan in het persbericht op zodat ze later kunnen worden opgevraagd. Redacties willen altijd zo goed mogelijke foto’s hebben, liefst van een zo’n hoog mogelijke resolutie.

•Een journalist moet snel kunnen zien waarover het persbericht gaat. Dus schrijf een bericht op hoofdlijnen en zet daarin wat er wanneer en waar gebeurt.

•Gebruik het onderwerp-veld van een e-mail zorgvuldig. Op die manier kan degene die de mail bekijkt snel besluiten of er iets mee moet gebeuren en naar welke (deel)redactie of verslaggever het moet worden gestuurd.

•Schrijf het begrijpelijk op. Bedenk wat je tegen je vader/moeder/vriend(in) of buurvrouw zou vertellen.

•Zet onder het bericht bij wie een journalist terecht kan voor meer informatie (liefst een mobiel nummer). En let erop dat degene ook echt bereikbaar is. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen vrij of afwezig zijn. Zet er ook altijd een e-mailadres bij (ook daarbij geldt: wees erop bereikbaar).

•Journalisten hebben meer te doen, dus zorg dat je ook buiten kantoortijden eenvoudig bereikbaar bent.

•Stuur geen persbericht onder embargo voordat je er contact over hebt gehad met de redactie. Een embargo is altijd een wederzijdse afspraak. Als er geen afspraak met een redactie over is gemaakt, hoeft die redactie zich er niet aan te houden. Redacties bepalen zelf wanneer ze nieuws brengen en op welke manier. Door eenzijdig een embargo af te kondigen meng je je in die vrijheid en dat zal een redactie zich niet laten gebeuren.

•Denk niet van: ik zet een boodschap op een social medium zoals Twitter of Facebook en de journalisten zien het wel. Ze kunnen niet de hele dag alle social media volgen.

Veel succes met het schrijven van uw persbericht. Als u naar aanleiding van het bericht vragen heeft, kunt u me altijd een bericht sturen.

Denk niet van: ik zet een boodschap op een social medium zoals Twitter of Facebook en de journalisten zien het wel.

Jeffrey

Journalist, PZC