Nog nooit zijn we met zo’n duizelingwekkende vaart door een winkelcentrum gesjeesd. Letterlijk, met een kilometertje of tachtig per uur. Met de handen in de lucht en flink gillend. De Thunder Dolphin heet de achtbaan bovenop het winkelcentrum bij Tokyo Dome. Van grote hoogte stort je letterlijk dwarsdoor de mall en scheur je zelfs dwarsdoor een gat in de muur. Het is weer een van de vele dingen die we de afgelopen week hebben beleefd.

Of wat dacht je van de vismarkt van Tsukiji? De grootste en ongetwijfeld de drukste vismarkt ter wereld. Meer dan 400 verschillende vissoorten en zeevruchten worden er verhandeld. Van zeewier tot tonijn. Er werken enkele tienduizenden mensen en als je er een uur rondwandelt, kijk je je ogen uit.
En zo rollen we van het een naar het ander. Wat te denken van kabuki in het Kabukiza theater…. Kabuki is een traditionele vorm van Japans theater, zeer indrukwekkend om te mogen zien.
Tja, en Tokyo blijft natuurlijk vet. Ondanks dat we er vorig jaar ook al zijn geweest, komen we ook nu nog dagen te kort om alles te kunnen zien. Wat een giga-metropool. Ruim drie keer de hoeveelheid inwoners van Nederland in een stad. Hoe druk ook, het is een fijne plek om er te zijn. Met vele buurten (vele op zich al groter dan Amsterdam) die elk weer een eigen karakter hebben.

Dat was dan Tokyo in een notendop. Had ik al iets verteld over de prachtige herfstkleuren in Kyoto? Het fijne huisje waar we daar hebben geslapen? De mooie tempels die we er hebben gezien? Over de Fushimi Inari, de shichi-go-san, de daigo-ji, de maiko’s, pontocho, de Nanzen ji, de Tofuko ji, de kiyomizu dera, Hakone open air museum, de ryokans, de onsens, het eten? Nee he? Of over urinoirs die meten hoeveel je piest, dat uitbeelden op een scherm als manneke pis die een glas vol ‘giet’ en dan een Japans oooohhhhh als waardering laten horen? Over de vele soorten toilet-douches? Over de vriendelijke en altijd behulpzame mensen?

We staan op het punt om terug te vliegen met onze hoofden vol nog lang niet allemaal verwerkte indrukken. Net als vorig jaar zal dat nog wel veel tijd vergen.

Gelukkig hebben we ruim vijf uur film en enkele duizenden foto’s die ons nog lang zullen laten nagenieten…. Wat een superreis weer.