Een week in Japan en het voelt alsof we er al weken zijn. Zoveel hebben we al weer gezien en aan indrukken opgedaan. Wat te denken van prachtige tempels, kilometerslange ondergrondse winkelcentra, zonnen in het stadspark en eten in een yatai in Fukuoka. Of van: reizen met de shinkansen (hogesnelheidstrein) en intercity naar Nagasaki, het indrukwekkende atoombom-museum daar, Hollands-glorie opsnuiven in Dejima, slenteren door de dutch slope en onderweg op de foto met allerlei groepen schoolkids die Engels leren en de enkele toerist die er is aan te schieten. Westerse toeristen zijn hier zeldzaam. Gelukkig. 
Eten in Chinatown in Nagasaki is echt een aanrader net als een bezoek aan de Koshi-byo, een Chinese tempel.
En zo kan ik blijven doorgaan. Pas een week hier??? Nog een dingetje: in Nagasaki hebben we een huurauto opgepikt. Links rijden, automaat, dat soort dingen kennen we allemaal wel van andere reizen. Maar dan….. Een weliswaar Engels sprekend, maar verder Japans werkend navigatiesysteem. De verhuurder heeft tal van plekken voor ons ingeprogrammeerd, maar vindt ze maar eens terug. Ze staan op het scherm in Japanse karakters. Gelukkig is Anne er bedreven in geraakt om karakters op het scherm te vergelijken met wat we op papier aan info hebben. En zo komen we een eind. Al levert het regelmatig zeer bijzondere, bizarre en lachwekkende situaties op. Je mist eens een afslag, slaat eens te vroeg af en je wordt getrakteerd op een toeristische route door zeer smalle straten dwars door (miljoenen)steden. Soms zit je even met het zweet in je handen, maar we komen er steeds weer uit, al is het soms met kunst en vliegwerk

Met de auto vanuit Nagasaki naar Kumamoto en mount Unzen (vulkaan met schitterend uitzicht) naar Mount Aso gereden. Een van de grootste vulkanen ter wereld is momenteel actief en dus is het gebied rondom de krater helaas niet toegankelijk. Daarom hebben we de vulkaan en de caldera maar eens vanuit een helikopter bekeken.
En zo gaat het maar door…. Kumamoto castle… Tempels, vulkanen, de waterval van Nabegadaki, slapen in traditionele Japanse hotels, de verscheidenheid aan Japans eten…. Net als vorig jaar is het weer een superreis.
En YES…. Mijn derde bungy-sprong gemaakt… Na Nieuw-Zeeland (43 meter), Zuid-Afrika (216 meter) nu van een brug gestort in Itsuki (66 meter). Gek? Ja, maar zo vet….
Voldoende energie om morgen de reis te vervolgen naar Takachiho, met de auto. Die hebben we nog twee dagen, daarna gaan we weer backpackend verder met boot, trein, bus, tram en metro.