Alweer de laatste avond in Kyoto… Wat is er veel te zien. Met gemak kun je er een week doorbrengen. In relatief korte tijd hebben we veel meegemaakt en gezien. Een zeer kort overzichtje: bamboebos, zilveren paviljoen, Kyoto-station Gion-corner (geisha-kunst), Nara (Todaiji temple) en Nishiki market. In twee dagen, met bus-en treinreizen en veel kilometers met de benenwagen is dat flink.

Zoals de meeste weten: we hebben speciale aandacht voor vulkanen. Een aardbeving hadden we nog nooit meegemaakt. Nu wel…. Middenin de nacht schrokken we wakker. En bijzondere ervaring als je het huis heen en weer voelt schudden. Hoe lang? Geen idee, een seconde of vijftien of zo. De quake-app die we speciaal hebben geïnstalleerd meldde keurig een beving van 4,7 op de schaal van Richter, met het episch centrum vlakbij Kyoto… Ze zijn het hier gewend…

Voor wie het wil weten… Het weer: temperatuur schommelt tussen de 30 en 35 graden. Luchtvochtigheid: een procentje of tachtig. Ofwel: lekker weertje de eerste dag wat spatjes gehad, de afgelopen twee dagen regende het zonnestralen. Behalve een kleine plu, zit standaard in een vak van de tas een handdoek, want je zweet wat af. Veel drinken dus. Dat is geen probleem, want op elke straathoek staan automaten waar je flessen water of anderszins uit kunt halen. Opvallend zijn de vele fietsers. In Kyoto fietsen ze zoals zuid-Afrikanen auto rijden: opblazen gepast dus.

En nu? We hebben de rugzakken weer gepakt, want we vertrekken morgenochtend vroeg. Ergens onderweg ontbijten we en dan pakken we metro en vervolgens trein en kabelbaan naar Koya. Daar brengen we een nacht door bij de monniken in de Kogobuji temple….