De reis van Bandung naar Yogyakarta leggen we per trein af. Een vroegertje vandaag, want de trein vertrekt al om 7.00 uur. Dik een half uur eerder lopen we al het station in. Klaar voor de reis van – uiteindelijk – negen uur. Want ook hier hebben treinen wel eens wat vertraging. Maar wat is het mooi om deze afstand per trein, en niet per auto te doen.

Je reist dwarsdoor kleine dorpjes, langs enorme rijstvelden en prachtige (berg)landschappen. Bizar is het om te zien hoe dicht mensen op het spoor wonen. Regelmatig dender je langs hutjes van golfplaten op nog geen meter afstand. Heel soms dommel je even in slaap, want de trein boemelt gestaag voort met een gangetje van 70 à  80. Maar het grootste deel van de reis kijk je je ogen uit. En een paar keer maakt de trein een wat langere stop van een minuut of tien en kun je op het perron even een kipkluifje eten.

Voor wie het zich afvraagt: de trein heeft hier drie klassen. De derde is zonder airco en krap, de tweede heeft airco en iets meer ruimte en de eerste klas heeft airco en veel ruimte. We reizen zoals bijna alle toeristen eerste klas. Tijdens de reis kun je drinken en eten bestellen; je kunt dat ook halen in de restauratiewagen.

Tegen vier uur ‘s middags komen we aan in Yogyakarta – of Jogja – en gaan met de taxi naar het grand quality hotel. Opfrissen, eten en voorbereiden voor de rest van de reis.