Waar je ook kijkt: overal brommers om je heen. Ze schieten links en rechts voorbij, krioelen overal tussendoor en halen de gekste kapriolen uit. De brommer is het meest populaire vervoermiddel. Jonge kinderen scheuren er al behendiger mee rond dan menig 18-jarige bij ons. Duizenden zijn er. Dag en nacht, het verkeer heeft op Java dan ook alles weg van een echte mierenhoop.

Eén verkeersregel heb ik in elk geval ontdekt: ze rijden hier links. Normaal gesproken dan. Daar heb je, zo lijkt het, alle regels wel mee samengevat. Alles waar bij ons op zijn minst in beslagname op staat gebeurt om de haverklap. Op een tweebaansweg met zijn vieren naast elkaar? Kan makkelijk. Stukje spookrijden om snel in te halen? Geen probleem. Dwarsdoor alles heen oversteken, gewoon omdat het moet? Doen. En vergeet vooral niet te toeteren. Niet uit irritatie hoor. Nee, puur om even aan te geven dat je in de dode hoek zit, rapper bent dan de rest of gewoon brutaal van een andere kant inhaalt.

Toegegeven: ze kunnen hier wel echt rijden. Bijna geen enkele auto heeft een schrammetje, laat staan een deuk. Nog steeds vragen we ons af hoe het in hemelsnaam kan.

Nu hebben we al veel meegemaakt: van de haarspeld-road to Hana op Maui, het steken op een bergpas met een camper in Canada, met een auto door downtown Kuala Lumpur of over de Drakensbergen in Zuid-Afrika en rauzen met een 4×4 door het rulle woestijnzand in Namibie. Maar hier wagen we ons echt even niet aan. Gelukkig hoeven we deze vakantie niet zelf te rijden en loodst een chauffeur ons door de georganiseerde chaos. Zelfs vanaf de achterbank is het al een enorm avontuur. En regelmatig denk je: haalt tie dat? Gaat dat? Past dat? Ja dus.