Oef, na twee weken ook de hel(len) van Beppu overleefd, met groot verdriet afscheid moeten nemen van ‘onze tante Klets’ en weer gezellig met de wildvreemdste mannen gebadderd. Twee weken zijn we alweer op reis in het land dat ons maar blijft verrassen. De tijd vliegt voorbij en het is een rare ervaring om vanuit Kyoto te lezen over en beelden te zien van de situatie in Parijs.

Ook de afgelopen week weer een berg indrukken opgedaan. En elke dag blijven er maar bij komen. Voor ik het vergeet… Eerst een antwoord op een typisch Hollandse vraag: hoe is het weer? Eigenlijk fantastisch. Ruim anderhalve week tussen de pakweg 19 en 25 graden, hele dagen zon en dus t-shirten weer. De laatste dagen is wisselvallig. We hebben twee regendagen gehad, maar vandaag was het weer prachtig en volop zon en korte mouwen weer. De vooruitzichten voor morgen zijn ook weer super.
Inmiddels zijn we twee weken verder en zijn we aanbeland in Kyoto.

In het vorige verslag zaten we nog op Kyushu, in het zuiden van Japan. Het eiland waar we ‘rondgeleid’ zijn door tante klets… de Japans/Engelse variant van TomTom in onze Toyota Ractis (bij ons geloof ik niet te krijgen). Maar dan een die in Engels met Japans accent graag waarschuwt voor ‘onveilige’ situaties. Zoiets als: u nadert een invoegstrook aan de linker-kant. Drive carefully, en dat met een typisch accent. We hebben er smakelijk om gelachen. Maar we missen haar.

Wat is Kyushu mooi om rijdend te ontdekken. Zonder jullie met alle details te vermoeien een paar hoogtepunten….

Wat te denken van: Takachiho-Gorge (een gigantische kloof met prachtige vergezichten, watervallen en herfstkleuren) en de hellen van Beppu. Dat zijn acht warmwaterbronnen, modderpoelen en een geiser. Voor vulkaanliefhebbers als wij een no-brainer. In Beppu hebben we de auto ingeleverd en met de ferry naar buureiland Shikoku gevaren. In Matsuyama in een van Japans oudste onsens gestapt: de Dogo onsen. Blijft toch een mooi gebruik hoor. Na een uitgebreide douchebeurt (met wildvreemde mannen zit je gezellig op lage krukjes jezelf schoon te schrobben), stap je in de onsen (een gloeiend heet bad) om te relaxen.

En zo gaat de reis maar door…. Ik laat zoveel dingen weg, anders wordt het meer een boek…. In Takamatsu door het schitterende Ritsorin park gelopen om de volgende dag naar kunsteiland Naoshima te varen…. Een beleving, waar kunstwerken en architectuur me regelmatig “wow” deden roepen. En daarna met allerlei lokale treintjes en de Shikansen naar Tokyo. De stad waar we vorig jaar ook al waren. Maar er is zoveel te zien…. Zoveel prachtige tempels…. We slapen weer in een gewoon huisje middenin een normale woonwijk….. Nog een week voor de boeg en nog zoveel te zien en te doen….

Beppu