De overgang van de jungle in Sukau naar de jungle van Kuala Lumpur is enorm. Geluiden van dieren maken plaats voor die van auto’s, mensen en getimmer. Waar je ook kijkt, hotels en kantoren worden uit de grond gestampt. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Kranten melden deze week dat er desondanks de komende jaren een tekort wordt verwacht van kantoorruimten.

Azië is booming. Het viel een twee jaar geleden al op in Singapore en nu weer in Kuala Lumpur. De economie draait er op volle toeren. We overnachten in het Impiana KLCC hotel, pakweg een honderd meter van de wereldberoemde Petronas twintowers. Het wordt eentonig, maar ook dit verblijf is een regelrechte aanrader. Keurige, grote kamers, perfecte service en een ontbijt dat rekening houdt met alle culturen: van Maleis, Chinees en Indisch tot Brits en continentaal. Zo’n ruime keus hebben we nog niet veel eerder gezien. Overigens is de wijze waarop Maleisiers toeristen benaderen nog een leerschool voor Nederland. De toerist is hier echt gast. En dat wordt hier niet alleen met de mond beleden.

Het centrum is relatief compact van opzet. We reizen veel met de taxi; is niet alleen makkelijk vervoer, maar ook goedkoop. Zo lieten we ons naar een Chinese tempel brengen – een rit van pakweg een half uur. De chauffeur – zelf Chinees – bood aan om met ons mee te gaan naar de tempel. Hij parkeerde zijn auto, gaf uitleg en zette ons dik een half uur later af in de buurt van Chinatown. De hele rit inclusief uitleg, wachten en al – bijna anderhalf uur taxi – kostte circa 12 euro. Uiteraard geef je de man fooi, maar dan nog is het naar onze begrippen goedkoop (het startarief in Nederland is al zeven euro; en dan moet je nog gaan rijden).

Met taxi, bus en monorail crossen we aardig de miljoenenstad door. Behalve de gewone bezienswaardigheden, pakken we ook nog wat van de cultuur mee. Zo zijn we naar een Chinese en Boedhistische tempel geweest en vanochtend naar de nationale moskee. Kuala Lumpur is een echte multi culti stad; al zie je die mengeling van Maleise, Chinese en Indische cultuur overal in het land. Vanavond eten we in de KL Tower; met uitzicht op de Petronas-towers. Morgen gaan we naar het olifantencentrum om de dag erna met de huurauto west-Maleisie door te reizen.