Een specialiteit en nog een heel lekkere ook: kopi luwak. Ofwel: koffie van bonen die gegeten en uitgepoept zijn door de Civet-kat. Tja, dat krijg je ervan als Nederlanders begin achttiende eeuw locals verbieden om geoogste koffiebonen te gebruiken. De Javanen laten zich er niet door weerhouden en gaan op zoek naar een andere manier om koffie te zetten.

Ze ontdekken dat de in het wild levende Civet-katten ‘s nachts in de koffiebomen klimmen en alleen de rijpste, zoete koffiebessen eten. Het kleine dier verteert wel de bes, maar niet de groene koffieboon die erin zit. Die poept de kat dus gewoon uit. Voilà . De Javanen hoefden de bonen alleen maar te rapen, te wassen en te roosteren. Heet water erbij en je hebt… koffie.

Nu betaal je voor een kopje kopi luwak zomaar 75.000 Rupia, omgerekend zo’n 5,50 euro. Veel meer dan de 15.000 Rupia (ongeveer een euro) voor een normaal bakkie. Dat komt omdat de Civat-kat alleen de beste bonen uitzoekt. Een plukker heeft slechts zijn ogen om te oordelen of koffiebessen rijp zijn; de Civet gebruikt daarvoor niet alleen zijn uitstekende ogen, maar bovenal zijn fijngevoelige neus. En kwaliteit mag wat kosten.

Hoe smaakt de ‘uitgekakte’ koffie? Zoals ze hier zeggen: ‘earthy, smooth and rich with jungle and chocolate undertones’. Dat is het precies. Verdwijnt een koffiebes in de maag van een Civet-kat, dan worden proteïnen onttrokken aan zowel de bes als de koffieboon die erin zit. En juist die proteïnen zorgen normaal voor de bittere koffiesmaak. Een ‘zacht bakkie’ dus, maar oh zo lekker.