Les nummer een: kijk nooit naar de jungle, maar door de jungle. Een wijze raad die we meekrijgen tijdens ons verblijf in Sukau. We logeerden er een paar dagen geleden in Melapi lodge, vlak aan de rivier, middenin de jungle.

De reis van Sandakan naar Sukau gaat per boot. Bijna drie uur uur varen met een snelle schuit dwarsdoor tropisch regenwoud. Vanuit Melapi lodge – ook weer een dikke aanrader om te verblijven – maken we met kleine bootjes verschillende tochten door de jungle. We zien er heel veel neusapen, de giftige green-viper (slang) en een hoop prachtig gekleurde tropische vogels (zoals de schitterende Hornbill).

Onder leiding van een gids hebben we een echte junglewandeling gemaakt. Maar niet zonder eerst laarzen, lange broek, lange mouwen en lange sokken aan te trekken (en dat met een temperatuur van rond de 35). De sokken zijn nodig om ons te beschermen tegen bloedzuigers. Als je eenmaal weet hoe ze er uit zien en waar ze zitten, dan zie je ze overal. Het zijn een soort dunne wormen die aan bladeren hangen en reageren op de warmte van je huid. Zodra ze warmte voelen, laten ze zich vallen, klampen zich vast en proberen bloed te zuigen. Nou, we hebben ze overleefd, al had Annemarie er nog een paar op haar broek, zo bleek toen we terug in het bootje stapten. Voorzichtig oppakken, er in je handen snel een balletje van draaien en wegschieten is de remedie.

Tijdens een nachtsafari zien we vanuit de boot tal van dieren: crocks, wilde katten, uilen, enorm grote vleermuizen en wederom prachtige vogels. En met de wijze les in het achterhoofd, leer je te zoeken naar dieren. Tijdens een van de dagen krijgen we ook uitleg over allerlei planten: wat is eetbaar en wat niet, welke planten moet je vooral niet aanraken (het gif brandt de huid weg), wat kun je eten en waar haal je je drinken vandaan als je verdwaalt bent.

De lodge is een aanrader. Prachtig gelegen. Onze lodge lag direct aan de rivier. Een keurig verzorgd huisje met alles aan boord wat je nodig hebt. Vriendelijke mensen, heerlijk eten en een ideale uitvalsbasis om de natuur in te trekken.