We blijven ons verbazen en verbazen. Dit keer even een hele korte update met een paar foto’s. In Hiroshima moet je een Okonomiyaki eten, vrij vertaald: een rijk gevulde Japanse pannenkoek. Een specialiteit in deze regio. We zijn dat gaan eten in een lokaal tentje. In de zaak is net genoeg plek voor een joekel van een bakplaat en een paar krukken. Je kiest de ingrediënten (bijv. groenten, vis) en hij maakt het voor je neus klaar. Draft beer erbij, en af en toe kijken naar het honkbal (favoriete sport hier). Kennelijk is het een soort sociale ontmoetingsplek, want velen praten er met vrienden eens even bij. Is de pannenkoek klaar, dan wordt die naar je toe geschoven, maar blijft op de bakplaat liggen. Met een soort spatel snij je er een stukje vanaf, schep dat op een klein bordje en dan kun je met je eetstokjes aan de slag. Overigens krijgen we daar steeds meer handigheid in, al valt het niet altijd mee om hele kleine stukjes op te pakken en zonder morsen in je mond te krijgen.
Vanuit Hiroshima zijn we met trein en de ferry naar het eiland Miyajima… Bekend van the great tori, en schitterend uitzichten vanaf mount Misen.hoewel de weersvoorspellingen dreigend waren, hadden we er prachtig weer.
Vervolgens zijn we vanuit Hiroshima en Osaka naar Kanazawa gereisd (een deel met de Shikansen, een supersonische hogesnelheidstrein). Kanazawa is in de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd en dus zijn nog veel oude huizen bewaard gebleven. Het Geisha-district en de Kenroku-tuin zijn dan ook prachtig. Ook hier weer in een lokaal tentje terecht gekomen voor het avondeten. In kleermakerszit en bestellen vanaf een kaart met plaatjes, want Engels kennen ze niet.

En oh ja… Ik heb hem gevonden… De toiletpot die bijna volledig op afstand kan worden bediend. Door die Japanse karakters snap je totaal niet waar alles voor dient… Dus je probeert maar eens wat. Deze keer kreeg ik led-verlichting in de pot…. Vraag me niet waar het voor dient…. Ik kon de bril automatisch naar boven en beneden doen. Had nu een waanzinnig nietszeggend tingel tongel muziekje, maar hey, kon wel het volume traploos regelen. En ik had verschillende volledig regelbare wasprogramma’s tot mijn beschikking… Je komt bijna tijd te kort om het allemaal te ontdekken en het is bijna jammer dat je het hok uit moet; nu nog toiletpot vinden die met een app te bedienen is…. Zou die bestaan?