Konnichiwa…. Twee dagen Japan en de cultuurschok is groot. Overigens zeer aangenaam. Even een hele korte impressie, want alleen van de eerste twee dagen kunnen Annemarie Brandt en ik al pagina’s vol schrijven.

Na aankomst op Kansai airport in Osaka zijn we doorgereisd naar Ohara. In Oharana sato maken we gelijk op verschillende manieren kennis met de Japanse cultuur. In de kamer staat slechts een laag tafeltje met twee kussentjes om op te zitten. Het bed rol je ‘s avonds uit: soort matjes. In de kamer loop je uiteraard niet op je schoenen, maar op sloffen.
Wat is er na een lange reis beter om te baden? Het traditioneel Japanse hotel ligt bij een natuurlijke bron. Dames en heren gescheiden, allemaal poedelnaakt, eerst schrobben (Japanners houden van hygiene) en dan gezamenlijk in de buitenlucht het bronbad in… Door vulkanische activiteit opgewarmd water is niet bepaald koud; heerlijk na zo’n lange reis.
Eten doe je natuurlijk in een gezamenlijke eetzaal, in kleermakerszit, met stokjes en je bereidt je eigen maaltijd. Je hebt je eigen kookpit. In de pan zit een soort bouillon, je gooit er kip en allerlei soorten groenten in en laat het rustig pruttelen. Ondertussen smaakt de sake heel goed….
Op dag 2 rugzakken opgepakt en met de bus naar Kyoto…. Een avontuur op zich… Vooral goed kijken hoe Japanners het zelf doen. Want van het Japans word je niets wijzer en Engels wordt nauwelijks gesproken. Maar met handen en voeten, een vragend gezicht, een paar woorden steenkolen-Japans en vooral dankzij zeer behulpzame mensen (die het maar wat prachtig vinden om toeristen wat uit te leggen) is reizen een feestelijk avontuur. We slapen in Kyoto in een traditioneel (oud) Japans huis. Gewoon in een woonwijk. Echt top! Na Nijo castle, kinkakuji temple en ryoanji temple vallen we in de bus op de terugweg in slaap. Schrikken wakker in een buitenwijk, weten niet waar we zitten, stappen uit en moeten (met handen en voeten, een enkele Japanner die wat Engels spreekt) vragend onze weg terug zien te vinden. Het avontuur wordt er alleen maar leuker van.
Stop er zomaar wat foto’s bij, een eerste impressie. Meer volgt…. Het geeft iets aan wat je tegenkomt: kies maar eens uit zo’n menukaart, zoek maar eens uit hoe je in een bus moet betalen en waar je uit moet stappen… En op het bonnetje staat wat we hebben gegeten…