De reis naar Maleisië komt steeds dichterbij. De meeste voorbereidingen hebben we al getroffen; we hebben ons laten inenten tegen hepatitis A en B en DTP en we hebben malariatabletten (Malarone) gehaald. Inmiddels hebben we ons aardig ingelezen. Een eerste korte kennismaking met Maleisië.

Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. Maleisië bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee. In circa twaalf uur vliegen we van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het is er zes uur later dan in Nederland. Direct vanuit Kuala Lumpur nemen we een binnenlandse vlucht naar Borneo.

Maleisië bestaat uit twee delen:

• Malakka (of West-Maleisië), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit

• Oost-Maleisië dat bestaat uit Sabah, Sarawak, Labuan, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.

Het westelijke deel (Malakka) beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, maar meer dan 85% van de bevolking is hier woonachtig. Er wonen circa 26 miljoen mensen in Maleisië. Maleisië heeft een tropisch klimaat. Het is er altijd warm (tussen circa 27 en 34 graden) en vochtig. Aan de westkust van het Maleisische schiereiland is de regentijd globaal van september tot december. In Sabah en Sarawak is dat tussen oktober en februari.

Maar in Maleisië kan het het hele jaar door iedere dag regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet, zoals bij ons, achter elkaar door.